Consell de Cent, 365 – 08009 Barcelona

L’enginyeria és un grau

Miquel Darnés, president de la METGEC, i Xavier Font, vicepresident, van donar la benvinguda a l’acte.

| Jornada: 23 de Novembre de 2018 |.

 

La primera jornada organitzada per la Mesa d’Enginyeria Tècnica i de Graduats en Enginyeria de Catalunya es va celebrar el 23 de novembre de 2018 a la sala d’actes del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. “L’Enginyeria és un grau” va ser un acte reivindicatiu per denunciar la confusió derivada de la reordenació dels estudis universitaris que va comportar la implantació del Pla Bolonya als estudis d’enginyeria.

Després de deu anys, no s’ha aconseguit homogeneïtzar els títols ni assolir l’homologació que havia de facilitar la mobilitat dels enginyers a tot Europa i l’Administració segueix convocant places laborals d’acord amb l’antiga diferenciació. L’amfitrió va ser el degà del Col·legi i també president de la METGEC, Miquel Darnés, que va apostar per crear un sol nivell d’enginyeria, tal com succeeix a la resta de països europeus. Aquests són alguns dels aspectes que es van tractar durant l’acte:

  • Els graus tenen atribucions professionals?
  • Els graduats en enginyeria poden accedir al nivell A1 de l’Administració?
  • Quin nivell tenen els graus en el Marc Europeu de Qualificacions?
  • Quins graus poden col·legiar-se als col·legis d’enginyers graduats i d’enginyers tècnics?
  • És obligatòria la col·legiació?
  • Les empreses estan al corrent dels coneixements, habilitats i competències dels enginyers graduats?

Aquestes i altres qüestions relacionades amb la incorporació al món professional i col·legial dels enginyers graduats es van debatre durant la jornada, que va comptar amb la presència de José Javier Medina, president de l’Institut de Graduats en Enginyeria i Enginyers Tècnics d’Espanya (INGITE). La seva ponència va aportar llum a la situació actual pel que fa a l’ordenació de les enginyeries a tot l’Estat. També va revelar que Espanya és el país que més enginyers exporta, fet especialment greu tenint en compte la inversió que es fa per formar-los.

Després del coffee break del networking, Xavier Font, vicepresident de la METGEC, va moderar la taula rodona, amb les següents intervencions:

  • Mònica Vide, directora comercial de la consultoria de recursos humans Mur&Martí, va parlar de la gran demanda d’enginyers graduats que hi ha a les empreses.
  • Gonzalo Meneses, expert en la implantació del Pla Bolonya, va reivindicar que la formació dels graus i els màsters d’especialització hauria de ser generalista.
  • Carme Edo Ros, de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), va manifestar la necessitat d’incorporar més dones a l’enginyeria.
  • Pere Ejarque, responsable d’intermediació laboral de CECOT, va explicar quins són els requisits de les empreses a l’hora de contractar enginyers.

L’acte va aplegar una vuitantena d’assistents i també va ser seguit per videostreaming. En general, va servir per reflexionar sobre la manera com el col·lectiu d’enginyers es gradua a la universitat i s’incorpora al món professional i col·legial.


VEURE VÍDEO DE LA JORNADA

CONSULTEU LA PRESENTACIÓ DE L’INGITE

De les conclusions extretes de la jornada en va néixer el primer manifest de la METGEC:

SET MESURES PER ENFORTIR LA PROFESSIÓ D’ENGINYER